ŽIRIJA

Ami Vitale
Ami Vitale
Ami Vitale, fotografinja za National Geographic in ustvarjalka dokumentarnih filmov, je prepotovala več kot 100 držav, kjer je dokumentirala srhljivo resničnost vojne in bila je tudi priča navdihujočim zgodbam posameznikom, ki prispevajo k spremembam. Njeno nagrajeno delo osvetljuje neopevane junake in skupnosti, ki si prizadevajo zaščititi živali in iskati harmonijo na Zemlji.
Ami velja za eno najvplivnejših fotografinj svoje generacije in je štipendistka inovatorjev Conservation International 2022. Leta 2022 je bila nagrajena s prestižnimi nagradami kot Missouri Honor Medal in humanitarna nagradna Lucie. Revija Instyle je Ami uvrstila med 50 izjemnih žensk – serija, ki slavi ženske, ki se postavljajo za druge in delajo spremembe. Pojavila se je v družbi izjemnih žensk, kot so Jane Goodall, Christiane Amanpour in Ruth Bader Ginsburg. Ami je bila imenovana za fotografinjo leta v reviji Magazine v okviru nagrade Mednarodni fotograf leta, prejela je tudi nagrado Daniel Pearl za izjemno reportažo, obenem pa je tudi šestkratna prejemnica nagrade World Press Photos. Ami bo v drugi polovici letošnjega leta predstavljena v televizijski seriji National Geographic Channel Explorer.
Ami je tudi ustanoviteljica in direktorica neprofitne organizacije Vital Impacts, ki podpira humanitarna in naravovarstvena dela po vsem svetu. Vital Impacts je ustvaril globalni program štipendiranja in mentorstva, ki spodbuja in podpira naslednje generacije okoljevarstvenikov.
Andrej Korenč
Andrej Korenč
Andrej Korenč na področju fotografije poklicno deluje zadnji dve desetletji, kot fotograf je sodeloval s številnimi slovenskimi mediji in podjetji ter razstavljal doma in v tujini. V njegovem fokusu sta predvsem dokumentarna in popotniška fotografija, že vrsto let je aktiven na področju fotografskih izobraževanj in tehničnih svetovanj, skozi celotno fotografsko pot pa ga spremlja sodelovanje s podjetjem Nikon, s katerim je sprva sodeloval v vlogi promotorja, zadnja leta pa je Nikonov tehnični predstavnik v Sloveniji. Je velik ljubitelj potovanj in narave ter pravi zaljubljenec v gozdove in drevesa.
Izr.prof. ARNE HODALIČ
Izr.prof. ARNE HODALIČ
Arne Hodalič, fotoreporter, novinar, potapljač, jamar in foto urednik revije National Geographic Slovenija, predvsem pa zavzet kronist najrazličnejših družbeno kritičnih tematik. Svojo fotografsko pot je začel približno trideset let nazaj, kot fotograf je prepotoval že več kot 80 držav sveta. Bil je član in organizator številnih ekspedicij (Nova Gvineja, Sudan, Kitajska, Oman, jadranje po otočjih jugovzhodne Azijie…). Sodeluje s pomembnejšimi slovenskimi, evropskimi in svetovnimi revijami, kjer objavlja svoje reportaže. Je avtor več fotografskih knjig in priročnikov za fotografijo. Danes predava fotografijo in fotoreportažo na treh fakultetah; na Fakulteti za družbene vede, na VIST-u (Visoki šoli za storitve), kjer predava reportažo in na Univerzi UNG v Novi Gorici kjer predava fotografijo na mednarodnem programu.
Dr. Davorin Tome
Dr. Davorin Tome
Po prvi življenjski izbiri in izobrazbi sem biolog, zaposlen na Nacionalnem inštitutu za biologijo, na oddelku za raziskave organizmov in ekosistemov. Po drugi življenjski izbiri sem naravoslovni fotograf, ki se samoizobražuje že od časov fotografiranja na film. Prepričan sem da je ob vse boljši in boljši opremi, ki je danes na voljo, za dobro naravoslovno fotografijo še vedno najbolj pomembno, da si ob pravem času na pravem mestu. In več časa ko preživiš v naravi, bolj pozoren ko si pri opazovanju, večja je verjetnost, da se ti obe silnici, namreč čas in prostor, nekoč prekrižata. Zato je najbolj uporaben nasvet, ki ga lahko dam tistim, ki šele prihajajo na sceno naravoslovne fotografije, bodite čim več v naravi in imejte široko odprte oči. Moj cilj je s fotografijo pritegniti pozornost ljudi – to pomeni, da se jih je narava dotaknila, da je v njih nekaj premaknila in da se je splačalo dneve, mesece včasih tudi leta vztrajati in čakati na tisto tisočinko sekunde, ki je ta učinek povzročila. Nekaj mojih fotografij si lahko ogledate na spletni strani davorintome.si